Vanaf de dijk kun je het zien. Niet als je met de auto rijdt, want dan mag je niet over dat stukje dijk. Maar op de fiets wel. Of lopend natuurlijk. Met de auto rijd je langs de rand en wordt het landgoedje verhuld door de takken waar het om gaat. 40 jaar lang is het de bron van materiaal om het vak van mandenmaker uit te oefenen

Het landgoedje is een kleine oase. Met allemaal hoekjes, waar je proeft hoe er ooit gewerkt is. De restanten liggen in het rond. Half klaar. Of ooit klaar, maar daarna weer verweerd. Of vernield. Het is een open plek en iedereen die kwaad wil kan er rondlopen. Maar ook iedereen die er van geniet.

Voor kinderen is het een paradijs. Je kunt je verstoppen maar je blijft zichtbaar. Er is water en er zijn dieren. Maar op de maat die voor kinderen te overzien is. En ook voor ouders, die nog niet helemaal zeker zijn van de inschattingsmogelijkheden van hun kinderen. Ik herinner mij nog goed dat ze recht het water inliepen, volkomen onbevangen en onbewust van gevaar.

Het ambacht zal vast voortgezet worden door degenen die er hun brood niet mee hoeven te verdienen. De grote vlechtwerken komen inmiddels van elders. De tijd dat Vlijmen en Haarsteeg in Nederland bekend stonden omdat ze alles konden vlechten wat je wilde hebben, die tijd is al lang voorbij. Tot en met verpakkingen voor grote zeeschroeven.

De ambachtsman deelt met onze kinderen zijn kunde, sprekend vanuit een verleden. Hij staat voor een geschiedenis die bij onze streek hoort.

Kinderweekend Haarsteeg Uitleg van de mandemaker

Het landgoed is een klein paradijsje dat eigenlijk niet te vinden is, alleen ontdekt kan worden. Een paradijs is kwetsbaar voor wie kwaad wil, dat weten wij maar al te goed. Maar wie er met liefde voor alles om je heen kan rondlopen, die ervaart wat je wel vaker zou willen proeven. Hier is geloofd in de natuur en heeft de mens namen gegeven.

De natuurlijke orde die gegeven is, is aangevuld met het handwerk; het plukken van de vruchten van de aarde. Om het leven te dienen. Met zorg en met liefde tot stand gebracht. Maar met groot respect voor de bron: wanneer je die zorgvuldig beheert mag je de oogst nemen voor je levensonderhoud. Rentmeesterschap. Gods wijngaard bij ons om de hoek.

ds. Roel Knijff