Recept Driekoningentaart, kerkblad maart 2014

De Galette des Rois is in de noordelijke helft van Frankrijk de taart die voor Driekoningen door alle Franse bakkers wordt gebakken. Omdat de Fransen deze taart zo lekker vinden, is hij de hele maand januari wel te koop. De taart is van bladerdeeg en gevuld met frangipane, een amandelmengsel. In het zuiden van Frankrijk wordt een ander soort taart gebakken, een soort brioche. In beide taarten zit traditioneel een boon meegebakken, in het Frans een fève. Maar deze boon is al jarenlang vervangen door een porseleinen figuurtje, een klein kerststalbeeldje of een “santon”, een heiligenbeeldje uit de Provence. Tegenwoordig vind je overigens ook vaak Disneyfiguurtjes of beeldjes van een sporter en ook wel plaatjes met namen van hoofdsteden. Er is een heel verzamelaarscircuit. Ook deze figuurtjes worden “fève” genoemd.

driekoningentaart2

De traditie wil dat het jongste kind onder de tafel gaat zitten en zegt aan wie de taartpunten worden uitgedeeld. Degene die de fève vindt, is de koning of koningin en krijgt de door de bakker meegeleverde gouden kroon van karton op het hoofd gezet. Hij of zij mag ook nog een partner-koning of -koningin aanwijzen.

Hierbij een origineel Frans recept voor de driekoningentaart:

ingrediënten:

2 ronde bladerdeegbodems (in Nederland niet overal verkrijgbaar maar te vervangen door 2 x 5 bladerdeegplakjes uit te rollen tot twee ronde bodems van ongeveer 30 cm)

125 gram gemalen amandelen

100 gram poedersuiker

75 gram roomboter

2 eieren

1 eigeel gemengd met 2 theelepels water

2 theelepels amandelessence (liefst bittere essence zoals de Fransen gebruiken)

1 boon of een porseleinen fève-figuurtje

Verwarm de oven voor op 210 graden (hetelucht 190 graden).

Meng de zachte boter met de gezeefde poedersuiker en voeg daarna de gemalen amandelen toe en mix alles door elkaar. Voeg daarna één voor één de eieren toe en vervolgens de amandelessence. Het wordt een vrij vloeibaar deeg.

Leg één bladerdeegbodem op bakpapier op een bakplaat en smeer met een kwastje een rand van ongeveer 2 cm in met het eigeel.

Leg de boon of de fève op de bodem en giet het amandelmengsel in het midden op de bodem. Het zal langzaam uitvloeien.

Plaats snel de tweede bodem eroverheen en druk de rand vast op de eigeelrand. Vouw daarna ongeveer anderhalve cm van de rand naar boven, smeer de rest van het eigeel over de taart en druk daarna de omgevouwen rand stevig vast.

Bak de taart ongeveer 40 minuten in de oven tot hij mooi bruin is. Eet de taart lauwwarm of laat hem afkoelen. Dek hem daarna af met plasticfolie en zet hem bij voorkeur niet in de koelkast.

 

Bea Kagie