De eindstand van de actie voor Lesbos is uitgekomen op € 2.135. Dat is een record opbrengst voor een diaconie-actie in onze gemeente, waar we bijzonder blij mee zijn. Ook in t dorp Engelen en daarbuiten hebben mensen gul gegeven. Alle gevers hartelijk dank! De opbrengst is inmiddels overgemaakt naar Movement on the Ground.

Tijdens (digitale) diensten, een kerkvlog en interview en via Engelens dorpsmagazine ‘De Tweeterp’ heeft onze diaconie van mei tot en medio juni 2020 geld ingezameld voor verbetering van de opvang van vluchtelingen op Lesbos. Rosa Duran uit Bokhoven is werkzaam in kamp Moria op Lesbos en heeft ons meegenomen naar de situatie aldaar. Voor wie het gemist heeft, kijk Kerkvlog Zin zien in Engelen: ‘Ben ik mijn broeders hoeder?‘, en/of het meer uitgebreide interview dat predikant Marloes Meijer met Rosa had.

Wij wensen Rosa sterkte en alle goeds toe bij haar betekenisvolle werk in kamp Moria. Vanuit Engelen zenden wij haar een digitaal hart onder de riem!

Foto Rosa Duran: Joey O’Loughlin

Rosa Duran is na haar studie naar Lesbos gegaan en is nu coördinator voor de stichting MOTG (Movement on the Ground) van o.a. Johnny de Mol. Rosa heeft hele goede herinneringen aan Engelen/Bokhoven en bovendien nog steeds warme banden met de hier nog wonende contacten van vroeger. Het doet haar goed te merken dat er aandacht is voor de problematiek op Lesbos. Rosa is sinds 1,5 jaar werkzaam in dit kamp.

 

AD: Rosa Duran vanuit Lesbos

Wat houdt haar op de been? Rosa noemt vooral de vluchtelingen met wie ze werkt, die blij zijn dat er assistentie voor hen is. Samen met een groep jonge alleenstaande mannelijke vluchtelingen (Rosa noemt ze bewoners-vrijwilligers) probeert ze ervoor te zorgen dat het kamp Moria (in een grote olijfboomgaard) een klein beetje leefbaar blijft. De situatie is er vreselijk. Er is officieel ruimte voor 3.000 mensen in het kamp, maar momenteel leven er 20.000 mensen en er is angst voor de uitbraak van Covid-19. In het kamp is het houden van anderhalve meter afstand een utopie, men leeft er dicht op elkaar gepakt in grote 10-persoons tenten en kleine geïmproviseerde bouwsels, omdat er niet voldoende tenten zijn. Door de politieke situatie in Europa is er weinig zicht op verbetering, helaas…

Wij kennen Rosa via haar moeder, Astrid Duran. Zij heeft als zangeres samen met gitarist Manito onder de naam ‘La Rosa’ opgetreden in onze kerk. Ook organiseerde zij als Vriend namens de Vrienden Oude Lambertus sfeervolle middagconcerten in de Oude Lambertus. Rosa en Astrid zijn blij met deze actie en hopen dat u ruimhartig geeft, ook in deze moeilijke tijd. Het geld is hard nodig voor de aanschaf van hygiëne-middelen, ontsmettende zeep en handgel, tenten, mobiele toiletten en nog veel meer…

Meer informatie over deze stichting en het goede werk dat ze op Lesbos doen: www.movementontheground.com