Zondag 12 maart aanstaande hoort u in de diaconale morgendienst meer over Bahay Aurora, van 10:30-11:30. Met toelichting van Astrid van Diepen. Van harte welkom!

Het is alweer even geleden dat Herke en Arleen, bij ons in de kerk waren; dat was in 2019. Zij kwamen vertellen over hun levenswerk Bahay Aurora, kindertehuis op de Filippijnen, nabij de hoofdstad Manilla. Het vergaat hen goed, ook het kindertehuis.  

Goed is hier natuurlijk een rekbaar begrip. Want echt goed gaat het nooit in de Filippijnen. De politiek is corrupt, het klimaat is mooi maar een aantal maanden per jaar hangt één of andere tyfoon dreigend in de lucht en de armoede is zéér groot. 

Inmiddels is Herke met pensioen en brengt hij veel meer tijd door op de Filippijnen. Herke en Arleen wonen op het terrein van Bahay Aurora en een aantal maanden per jaar in Nederland waar ook hun eigen kinderen en kleinkinderen wonen. 

Toen ik Herke en Arleen leerde kennen in september 2009 via de stichting Wings of Support, werd in diezelfde maand Bahay Aurora overspoeld door een tyfoon van een zeer heftige soort. Weken moesten de kinderen in een soort bovenetage verblijven en kwam er zelfs een medewerker om het leven. Het maakte zeer veel indruk. 

Herke bouwde toen, met behulp van geld uit Nederland (Wings of Support) , een soort poort voor het tehuis die het overstromende water kon tegenhouden. Deze “Neeltje Jans” heeft het tehuis Bahay Aurora sindsdien al meerdere keren beschermd tegen het wassende water. 

Herke is eigenlijk altijd aan het bouwen, ook nu weer. Hij denkt altijd een paar stappen vooruit. Het onderhoud van de gebouwen is erg belangrijk vindt Herke. 

De materialen zijn vaak niet zo goed als in Nederland. Je moet wel goed onderhoud plegen anders dan stort de boel zo in elkaar. Hij maakte het terrein zo mooi, ook met aanleg van bomen, dat het bijna lijkt op een vakantiepark. Maar dat is het beslist niet. Bahay Aurora is een fijne plek waar kinderen van de straat kunnen wonen en tot rust kunnen komen. 

Zo verbouwde hij in de buurt van Bahay Aurora een verblijfplaats waar kinderen kunnen wonen die Bahay Aurora gaan verlaten wanneer de 18 zijn en leren voor zichzelf te zorgen. Hij verbouwde ook een boerderij waar nu gewassen/groenten worden verbouwd en kippen worden gehouden. En een visvijver waar vissen worden gekweekt voor eigen consumptie. Zelfvoorzienend is hier het sleutel-woord. En een antwoord op de hoge voedselprijzen die tijdens corona ontstonden op de Filippijnen. 

Zo is Bahay Aurora minder afhankelijk van de voedselprijzen en houdt men de kosten voor voeding beheersbaar. Ook hier denkt Herke altijd een paar stappen vooruit. 

Het aantal kinderen in Bahay Aurora is op dit moment 38 en varieert in de leeftijd van 4-21 jaar. Het zijn de kwetsbaarste kinderen uit de samenleving, vaak al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met misbruik en andere ellende. Bahay Aurora helpt ze niet alleen met een dak boven hun hoofd en andere eerste levensbehoeften maar ook met de verwerking van trauma’s, vaak opgelopen op straat, veelal door seksueel misbruik. 

In de Filippijnen is er geen praatcultuur zoals in Nederland vertelt Herke vanuit de Filippijnen. Over problemen wordt vaak niet gepraat. In Bahay Aurora doen ze hun best om hier aan te werken door ook een psycholoog onderdeel te laten zijn van het team. Wanneer kinderen aan hun problemen kunnen  werken worden ze sterker. 

Ook is er op dit moment een naaimachine project en heeft Herke iemand aangetrokken die de kinderen het naaivak leert. Het is uiteindelijk een vak waarmee deze kinderen op latere leeftijd hun eigen brood kunnen verdienen. Herke is op dit moment op zoek naar nog goede naaimachines die hij vanuit Nederland laat verschepen. Tot slot dus hierbij een oproep: mocht u nog een naaimachine hebben staan die u niet meer gebruikt en die u wilt doneren, neem dan contact op via borchje@hotmail.com.

Mocht u geïnteresseerd zijn in het werk van Bahay Aurora, kijk dan eens op hun website: www.bahayaurora.nl.