Een veertigdagentijd, of vastentijd, midden in een tijd waarin we al zoveel moeten inleveren, is dat nou nodig?

Jazeker!

Het doel van deze tijd is namelijk niet het ‘minderen’ of ‘vasten’ zelf, maar het bewust worden van jezelf, de mensen om je heen en God die met je meegaat.

Een quote van rabbijn Harold Kushner spreekt me altijd aan:

Godsdienst is niet de zeurende, veroordelende stem die ons vertelt dat het normale zondig is en dat de goedbedoelde vergissing een onvergeeflijke overtreding…

Godsdienst is de stem die zegt: Ik zal je gids zijn in dit mijnenveld van morele beslissingen, ik zal de inzichten en ervaringen van de grootste geesten met je delen en ik zal je troost geen als je het moeilijk hebt met de beslissingen die je hebt moeten nemen.

(H. Kushner, Hoe goed moet een mens zijn, Utrecht, 2000 VBK media)

Veertig dagen hebben we de tijd om te oefenen om God onze gids te laten zijn.

In Matteus 6 (vers 1-18) lezen we dat het bij vasten gaat om het oefenen van gerechtigheid: door te geven aan mensen die het minder hebben, door God bij je leven te betrekken en door tijd en aandacht aan jezelf te besteden. Die drie horen onlosmakelijk bij elkaar: de ander, God en jij.

Veertig dagen lang hebben we de tijd om ons daar bewust van te worden. Om elkaar daarbij te helpen maken we als gemeente een veertigdagenkalender: voor elke dag een tekst, een recept, een foto of verhaal dat ons helpt. Troost in de woestijn, is de titel van deze kalender.

Wat troost jou, wat troost u? Lever uw bijdrage in via predikant@kerk- engelen.nl of bel met Marloes (06-36501973) om te overleggen hoe jouw bijdrage in deze kalender kan komen.

Elke week mailen we de kalender voor de week die volgt. Je vindt de kalender in de agenda op deze site en tijdens de open kerk op woensdag van 13.30-15.00 uur liggen er geprinte exemplaren in de kerk klaar om op te halen. Is dat allemaal geen optie? Neem dan contact op met Marloes of zoek iemand in de buurt die voor u kan printen.

De veertigdagentijd duurt 46 dagen. Dat is niet voor niks. Want elke zondag weer is het een feestdag: even niet vasten, even op adem komen en genieten van wat God ons geeft en daarvoor danken. Ook dat hoort bij het leven: genieten, ontspannen, dankbaar durven zijn en vieren dat God om mensen geeft.

Om daarbij te helpen zal er elke zondag een Kerkvlog op Youtube komen. En als we in de Stille week nog niet samen kunnen komen, dan beleven we digitaal, verbonden via Zoom, de laatste dagen van Jezus mee. Maar daarover later meer…

Wil je nog eens lezen wat ‘vasten’ ook weer is, en hoe die goede/stille week nou ook weer in elkaar zit, lees dan de bijlage ‘veertigdagentijd voor dummies’.

Wil je vasten met kinderen? Lees dan de bijdrage van woensdag 24-02 alvast.

Goede veertigdagentijd gewenst!

Ds Marloes Meijer