Jaja, als u dit leest, heb ik vakantie. Heerlijk drie weken nauwelijks werk en alleen maar genieten. Ik zeg het schaamteloos. Bewust. Want het lijkt soms wel dat we vergeten zijn dat genieten mág. We zijn wat al te calvinistisch ingesteld geraakt: gericht op plicht, op hard werker en nog wat harder werken. Met alle gevolgen van dien: overwerkers, overwerkten, quiet quitters en keihard tegen hun grenzen aangelopen quitters, korte lontjes en concurrentiegedrag.

Misschien is dat advies uit Prediker 4:4-6 niet zo gek: een beetje rust is beter dan veel gezwoeg en teleurstellingen.

In het scheppingsverhaal (Gen. 1:1-2:4) zijn er 6 dagen waarop God scheppend bezig is. De zevende dag rust Hij uit. Dat is de heilige dag; de dag die heelheid brengt. Rust brengt heelheid, rust is heilig! Niet verplicht niks doen, maar werkelijk rusten; even geen verplichtingen, appjes, vragen, ideeën… Het is allemaal superleuk en energie gevend – mits je de balans kunt houden en het ook af en toe níet hoeft.

En ja, lees in dit kader vooral ook Marcus 6:31 waarin Jezus de leerlingen uitnodigt om met hem mee te komen ‘naar een eenzame plek en rust daar wat’. In hun drukke bestaan zochten ook zij de rust. Bij Jezus gaat het wat mis, lezen we even verderop, want de menigte weet hem weer te vinden, maar het principe is duidelijk: wat rust is wel degelijk goed voor een mens.

Het valt niet altijd mee om rust te vinden. Soms is de druk hoog. ‘Zorgen nemen geen vakantie’ hoor ik wel eens. Dan is het Jezus die zegt: ‘Kom naar mij als je moe bent. Kom naar mij als je problemen zwaar zijn. Ik zal je innerlijke rust geven. Je kunt het aan.’ De precieze tekst vind je in Matteus 11:28-30. Heelheid (heil) is belangrijk voor God. Hij wil je erbij helpen.

En als dat ook nog niet overtuigt, lees dan ook die heerlijke tekst uit Prediker 9:7-9 even. Dan weet u gelijk wat ik (hopelijk) aan het doen ben op het moment dat u dit leest…

Koh Kood beach, Thailand

ds Marloes