Voor een terugblik op de middag, klik hier.

“De kerk bestaat niet voor zichzelf maar voor de wereld, om er het zuurdesem van de vrede te zijn.” Het is een citaat van een van de laatste pagina’s van de dikke biografie over frère Roger, stichter van oecumenisch jongerenklooster Taizé in Frankrijk. 

Op vredeszondag 20 september om 15 uur staan we stil bij dat ‘zuurdesem van de vrede’ tijdens een Taizéviering in de tuin van de abdij van Berne.

Muzikanten uit allerlei geledingen in de omgeving ondersteunen de viering muzikaal. Als het mogelijk is volgens de RIVM richtlijnen zingen, lezen en vieren we een half uur lang een Taizégebed. Zo kneden we figuurlijk, maar ook letterlijk (aangereikt) deeg dat ons vrede geeft.

Daarna is een ieder uitgenodigd om op gepaste afstand met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van een aantal stellingen. Intussen is het mogelijk om het deeg tot brood te (laten) bakken bij de aanwezige vuurkorven.

We sluiten af met een korte presentatie van het boek en na afloop, rond 16 uur, kan er een biertje gedronken worden bij proeflokaal van Berne Bier, alsof het Oyak is.

We kijken naar je uit!

ds Marloes Meijer, Joost Jansen o.praem.

Het boek

Frère Roger (1915-2005) was een man van tegenstellingen, begiftigd met een grote geestelijke kracht. Zijn wortels reikten tot diep in het protestantisme, maar hij werd eveneens gevoed door de rooms-katholieke en de oosters-orthodoxe traditie. Hij was de belichaming van de oecumenische dialoog in de tweede helft van de 20ste eeuw. Hij inspireerde jongeren van over de hele wereld.


Maar wie was Roger Schutz, alias frère Roger van Taizé, nu werkelijk? 

Deze historische en spirituele biografie is geïnspireerd op het ongepubliceerde archiefmateriaal van de gemeenschap van Taizé. Het biedt een uitgebreide beschrijving van de betekenis van de onverdeelde kerk die frère Roger voorstond en van het vertrouwen dat hij daarbij stelde in het gebed en de eucharistie. Tot aan zijn gewelddadige dood. 

Een dikke pil, die veel stof tot nadenken geeft.

Frère Roger, S. Laplane, uitgeverij Berne Media, ISBN 9789089723703