De Oude Lambertus, historisch kerkgebouw aan De Kerkhof in het hart van ons dorp Engelen, is klaar voor gebruik in de toekomst. En: het resultaat mag er zijn!

 

 

 

 

 

 

De vernieuwing van de kerk is in fasen uitgevoerd en begon vijf jaar geleden met de buitenkant. Het dak en de goten zijn vernieuwd, het voegwerk en steunberen zijn hersteld. Daarna is de preekstoel gerestaureerd, zijn er nieuwe stoelen aangeschaft en zijn alle raamkozijnen aan binnen- en buitenzijde geschilderd.

Ook de kaarsenkroon is gerestaureerd. Van de buitenzijde is de kerk aangelicht en ook in de avonduren vormt het monument nu een stralend middelpunt in het dorp.

 

 

 

 

 

 

 

En dan is nu het sluitstuk van de restauratie voltooid. Na een twee maanden durende interne verbouwing beschikt de kerk over een ruime ingang, eigentijds sanitair, een nieuwe keuken, een nieuw en ruim balkon dat goed toegankelijk is via een mooie wenteltrap. Er is een nieuwe verwarmingsinstallatie aangelegd. Ook is het stucwerk van de binnenmuren hersteld en vernieuwd. Verder is het liturgisch centrum vernieuwd en zijn nieuwe antependia aangeschaft. De gerestaureerde kerk is nu weer volledig in gebruik.

Met een vernieuwd interieur en eigentijdse faciliteiten biedt ons kerkgebouw onderdak aan de wekelijkse erediensten. Maar het gebouw is ook uitermate geschikt voor andere bijeenkomsten en evenementen. Hiervoor is een groeiende belangstelling. Als ‘huis der gemeente’ vinden er burgerlijke huwelijken plaats. Door de goede akoestiek is het bovendien geliefd voor culturele evenementen. De intieme sfeer maakt het tot een geschikte ontmoetingsplaats voor kleine gezelschappen. De officiële opening heeft plaatsgevonden op zondagmiddag, 5 februari 2017; na een feestelijke bijeenkomst stond en staat de kerk vanaf die middag open voor alle inwoners van Engelen en belangstellenden.

Frits Kool

Lees hier het katern in de Tweeterp, december 2016

Enkele foto’s van de verbouwing:

20161019_110207   dscf0801

img_2105

img_2161img_2176