Na een jarenlange succesvolle en enthousiaste inzet van onze cantor/dirigent Jaap Smit, wordt zijn werk nu voorgezet door Nadezda Butenko. In het hierna volgende stelt zij zich aan ons voor.

Nadezda

“Mijn naam is Nadezda Butenko. Ik ben in 1978 geboren in Saratov, Rusland (toen nog de Sovjet-Unie). Tegelijk met mijn basisonderwijs, ben ik muziek gaan studeren op de Muziekschool. Omdat ik muziek erg leuk vond en ik talent had, ben ik in de muziek verder gegaan.

Na de basisschool heb ik de MBO-opleiding voor muziekleraar op een basis- en muziekschool gevolgd. Daarna ben ik naar het Conservatorium in Saratov gegaan. Hier heb ik mij gespecialiseerd als koordirigent. Tevens heb ik lessen gevolgd voor pianolerares en (koor)zangeres.

In 2002 ben ik afgestudeerd aan het conservatorium. Tijdens het conservatorium was ik werkzaam als koorzangeres; na mijn afstuderen ben ik full-time gaan werken als koorzangeres in een professioneel koor en als dirigent in verschillende kerken in Saratov.

Enkele maanden na mijn afstuderen ben ik verhuisd naar Moskou om te gaan zingen in het “Academisch Symfonisch Capella van Rusland”. Dat is een professioneel koor. Met dat koor ben ik meerdere keren op tournee geweest in diverse landen, onder andere naar China, Amerika, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Ik heb dus veel van de wereld gezien! Helaas juist toen mijn koor naar Nederland ging (zelfs naar Den Bosch), was ik ziek en heb ik Nederland niet kunnen bezoeken.

Maar gelukkig is dat er later toch nog van gekomen, want in 2011 heb ik mijn Nederlandse man ontmoet. Tijdens mijn eerste vakantie in Nederland heb ik onder meer Amsterdam en natuurlijk de Efteling mogen bezoeken.

Na mijn eerste vakantie in Nederland, ben ik mij gaan voorbereiden op mijn eerste Nederlandse examen in Moskou. Hiervoor moest ik Nederlandse woorden en zinnen instuderen, bijvoorbeeld “Haring smaakt zout”. Ook moest ik de Nederlandse gewoontes leren. Na het halen van het examen in Moskou, mocht ik naar Nederland komen. In Nederland moest ik ook naar school (ROC), om mij voor te bereiden op de vier examens die ik nog moest afleggen. Hiervoor had ik drie jaar de tijd, maar door hard werken heb ik deze examens in één jaar gehaald.

Omdat ik altijd heb gezongen en natuurlijk dit ook in Nederland wilde doen, ben ik op zoek gegaan naar een koor in Oss. Dit koor (VOC) werd geleid door Mario Veldpape.

Vanaf september 2014 ben ik Cantor van de Cantorij in Engelen. Naast muziek heb ik diverse hobby’s o.a. fietsen en stedentrips maken.”

Wij heten Nadezda van harte welkom en wensen haar enorm veel zangplezier met onze cantorij!