Onze diaconie organiseert geregeld acties voor de Voedselbank in Den Bosch (die overigens ook Drunen en Vlijmen bedient). Om die samenwerking te verstevigen, was onze kerk uitgenodigd een bezoek te brengen aan de Voedselbank. Met een dertien man sterke delegatie luisterden we op maandagavond 29 januari naar voorzitter Frans Koeman en contactpersoon voor de kerken Gerrit de Bruin. Ook kregen we een kijkje in de vriesruimte (met de jassen aan!), de koelruimte en het magazijn.

De Voedselbank Den Bosch voedt wekelijks zo’n 1000 monden, circa 400 gezinnen. Dat is minder dan een paar jaar geleden, toen er rond de 600 gezinnen naar de Voedselbank kwamen. Een mooie ontwikkeling: de Voedselbank is een van de weinige organisaties die zijn klanten graag ziet vertrekken!

Er werd verteld dat je niet zomaar klant bij de Voedselbank kunt worden. Je moet aan bepaalde criteria voldoen en daar wordt streng de hand aan gehouden. Zo heb je recht op een pakket van de Voedselbank als je als alleenstaande ouder met een kind na aftrek van de vaste lasten min- der dan € 75,- in de week te besteden hebt. Elk half jaar wordt bekeken of je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. In Den Bosch heb je maximaal 3,5 jaar recht op steun, al wordt er in heel trieste gevallen wel eens soepel met die regel omgegaan. Men is ook streng: als je drie keer zonder goede reden niet komt, word je van de lijst geschrapt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een pakket zit voedsel voor vier tot zes dagen ter waarde van € 40,- à € 50,-. De pakketten zijn niet precies gelijk, maar wel gelijkwaardig. De Voedselbank Den Bosch probeert zich echt te beperken tot voedsel, al zegt men geen nee tegen bijvoorbeeld tandpasta. Dat soort artikelen komt in een zogeheten cadeaukast, waaruit de klanten één ding mogen kiezen.

Het voedsel komt nauwelijks meer van de supermarkten zelf, maar eerder van de distributiecentra van de grote supermarkten. Dat is efficiënter. Als een koekjesfabrikant stroopwafels maakt die lichter zijn dan op de verpakking staat aangegeven, heeft de Voedselbank een mazzeltje. De potjes appelmoes van een bekend merk met ouderwetse (niet te openen) dekseltjes, kwamen bij de Voedselbank terecht. De Voedselbank profiteert ook van de boycot van Rusland: de overproductie op de veiling van Zaltbommel gaat naar de Voedselbank. Den Bosch is zo handig in het binnenhalen van voedsel, dat zij andere Voedselbanken kan ondersteunen: 25 tot 40% van wat er binnenkomt, gaat naar Voedselbanken elders in het land, soms in de vorm van ruilhandel. Wel is er altijd een tekort aan houdbare producten, zoals rijst en suiker. Drank en sigaretten komen niet in de pakketten terecht, maar zelfs die producten worden niet geweigerd als ze worden aangeboden. Die verkoopt de Voedselbank door.

De Voedselbanken in Nederland, inclusief de overkoepelende organisatie Voedselbank Nederland, draaien volledig op vrijwilligers. Magazijnmedewerkers, het “winkelpersoneel”, de mensen die zich bezighouden met de voedselveiligheid, de Arbowetgeving of de software: niemand krijgt een salaris. In Den Bosch alleen al werken zo’n 170 vrijwilligers, sommigen zelfs meer dan 40 uur per week!

Er is € 150.000,- per jaar nodig voor onder meer benzine (de Voedselbank heeft drie koel-vrachtwagens), elektriciteit en afschrijvingen. Een deel van dat geld komt van de gemeenten. Dat vindt de voorzitter ook principieel juist. De gemeente is immers verantwoordelijk voor armoedebeleid. Verder wordt geld binnengehaald via de statiegeldbonnenactie in verschillende supermarkten en via giften. De waarde van alles wat aan voedsel binnenkomt, is tussen de 1,5 en 2 miljoen euro.

Dat alles vergt natuurlijk een enorme organisatie. We waren onder de indruk van de professionaliteit waarmee hulp geboden wordt; hulp die hard nodig is, ook in onze stad. Dat de Voedselbank het waard is om ondersteund te worden door de diaconie, lijdt zeker na deze avond geen twijfel!

Yvonne Klerk