Vanaf zondag 28/11, eerste advent, start een nieuw diaconaal project. Samen met PKN Drunen zamelen we in voor een school in Vynnyky, Oekraïne. Ryanne en Lodewijk Vergroesen van ‘De Studieboerderij’ in Vlijmen, ‘adopteerden’ deze school. Elisa de Bruijne werkt op De Studieboerderij en vindt het een mooi project (zie hierna).

> Hoe helpt u mee?

Onlangs besloten de jongeren tijdens een lunch met de dominee, dat ze geld willen ophalen voor dit goede doel. Deze keer niet door een sponsorloop, maar door kruidnoten te bakken en te verkopen. Zondag 28 november stonden zij bij het uitgaan van de kerk buiten op het kerkplein om deze kruidnoten te verkopen. De opbrengst gaat in zijn geheel naar het tehuis in Oekraïne. U kunt betalen via een QR-code, of contant aan de jongeren. Elisa zal in de dienst van 2 januari meer over het project vertellen. Maar ja, dan zijn kruidnoten wat minder lekker (hoewel je die ook in de zomer schijnt te kunnen eten).

> Over de school in Vynnyky

De leerlingen op deze school hebben meestal een moeilijke thuissituatie, bijv. vader aan de drank en moeder weg of onvoldoende voedsel voor de kinderen, want het geld gaat naar de drank en allerlei andere sociaal lastige achtergronden. Aan de school is ook een klein internaat verbonden. De internaat-kinderen komen niet tot goed onderwijs als zij door deweek “thuis” zouden zijn. Alle kinderen krijgen 3-4 maaltijden per dag en evt. de nodige medische zorg.

> Er is vooral behoefte aan tafels en stoelen voor leerlingen voor de klas, maar ook tafels en stoelen voor de eetzaal waar de leerlingen eten. Daarnaast hebben ze behoefte aan goede, gebruikte speeltoestellen voor buiten en gymtoestellen voor binnen.

Ryanne en Lodewijk verzamelen de spullen en zullen die zelf gaan brengen. Ze willen in de toekomst ook een bijdrage leveren aan de studiedagen van het schoolteam en zullen mogelijk enkele lessen verzorgen. Voor de verdere toekomst denken ze ook aan een uitwisseling van leerlingen en docenten met Nederland. Je kunt tenslotte altijd van elkaar leren.

Dit is een vorm van hulpverlening die past bij de uitgangspunten van onze diaconie: op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Daarom hopen we vanuit onze gemeente en ons dorp een financiële bijdrage te kunnen leveren en bevelen we deze actie van harte bij u aan.

>Giften zijn vanaf nu al welkom via NL23 RABO 0121 9151 58 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Engelen.