In de zondagse erediensten missen we soms de kleine kinderen en ‘jonge gezinnen’. Eigenlijk snappen we dat ook wel. Velen hebben een druk bestaan en zondagochtend is dan de enige ochtend dat je nog tijd hebt voor je gezin. Bovendien zijn de vormen die wíj mooi vinden, die ons dierbaar zijn, niet altijd de vormen die jongere mensen aanspreken. Ik kreeg van een van onze kinderen de vraag: ‘waarom doen we altijd saaie dingen in de kerk?’

Dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten. Maar ik snap het wel. Je moet stil zitten, mag eigenlijk alleen kleuren en we zingen liedjes die je niet snapt of leuk vindt. Kortom, best saai inderdaad.

Als antwoord op haar vraag (en omdat jeugdwerk een van mijn aandachtspunten is) hebben we 14 juli de eerste kliederviering gehad in ons mooie kerkje in Engelen.

Stoelen aan de kant, kerk versierd en knutselspullen, knuffels en kinderen erin. 

Wát een feest!

10 (tien!) kinderen waren er, samen met hun ouders en een enkele grootouder.

We begonnen met het verkennen van het thema ‘zelf gemaakt’.

Kinderen stempelden hun vingerafdruk en maakten daar een diertje van. Daarna konden ze licht maken op allerlei manieren of sterrenbeelden tekenen op schaal. Maar eigenlijk waren de kleurplaten ook erg leuk. Kinderen die moesten wennen werden voorgelezen uit een kinderbijbel en zo vond iedereen langzaam zijn of haar plekje.

Daarna begonnen we in de kring met een liedje van kinderen voor kinderen. Ds Marloes vertelde wat we gingen doen: bijenhotels maken, bloemschikken, schminken of een watergevecht houden (regen maken). Je moest kiezen, anders zou je het niet halen. Hoewel een enkeling razendsnel was en toch alles heeft gedaan. Het resultaat waren prachtige bloemstukken en bijenhotels, fraai geschminkte kinderen en een wat natte dominee.

Tijdens de viering kwam alles samen. We zongen een liedje uit het liedboek: Goedemorgen, welkom allemaal. Dat klopt natuurlijk niet, dus we zongen extra hard: GoedeMIDDAG, welkom allemaal. Daarna ging de vertelkoffer open en mocht elk kind een voorwerp pakken dat erin zat: een wereldbol, een zaklamp, of een van de vele knuffeldieren. Tijdens het verhaal kwam alles terug: de bijenhotels, de bloemstukjes, de geschminkte dieren en zelfs de blauwe knuffelaap bleek geschapen te zijn (maar vrij snel weer uitgestorven). We hoorden het liedje ‘Red de bij’ van kinderen voor kinderen en sloten af met de zegen onder een grote gekleurde parachute, waarbij alle volwassenen hielpen en de kinderen toezeiden ‘God houdt van jou’.

Daarna speelden de kinderen even buiten en werd razendsnel de tafel gedekt. Op de borden lagen bloemetjes. Sommige bloemen kun je eten en de meeste kinderen en ouders durfden dat te proberen. Gelukkig kwamen daarna de vegaburgers op tafel. Een enkeling deelde mee dat hij nog nooit van zijn leven vegaburgers had gegeten. Maar voor alles is een eerste keer, want als je net hebt gehoord hoe de dieren geschapen zijn, kun je ze daarna niet gelijk opeten.

Het toetje maakte het feest compleet; cakejes die je kon versieren als bloemetje of bijtje.

Toen de kinderen weer naar buiten gestuiterd waren, ruimde de voorbereidingsploeg, samen met een paar ouders, de kerk weer netjes op. 

Alleen een lichte baklucht herinnerde nog aan wat er die middag plaats had gevonden.

Volgende kliederkerk

Op 20 oktober is er de volgende kliederviering, wederom voorbereid met ouders van de kinderen.

We hopen weer op veel bezoekers; iedereen met een (klein)kind van 0-12 jaar is welkom, maar: meld je aan van tevoren via predikant@kerk-engelen.nl of 06 36501973

Kosten zijn 7,50 per kind.