Aswoensdag 22-02-23  

Het leuke van carnaval is dat je lekker theatraal verkleed, helemaal uit je dak kan gaan.

Maar nu sta je op de drempel van een andere tijd. Een tijd van inkeer. Een tijd om naar binnen te kijken dus. Want ondanks alle social media waarop je veel van jezelf kunt delen, blijven we vooral de buitenkant (laten) zien. Zelfs ‘Be Real’[1] is wat dat betreft niet zo real als de naam doet vermoeden.

In de komende veertig dagen ga je misschien vasten. Niet zodat anderen je erom bewonderen, maar omdat je het zélf, echt belangrijk vindt. Of je neemt regelmatig de tijd om deze kalender te gebruiken.

Je zult merken: je stapt binnen bij jezelf en ontdekt daar van alles. Het voelt misschien als een steile trap; je zult weerzin voelen, dingen ontdekken die je erg aanstaan, maar ook dingen die je wat tegenvallen van jezelf.

Maar daar, boven aan de trap, zie je wat licht. Jij loopt ernaar toe, deze dagen.

‘Natuurlijk ben jij niet perfect, natuurlijk maak jij fouten. Dat wéét ik toch. Ik ken je zoals je jezelf nog niet eens kent. En ik hou van jou. Schaam je niet, ik heb je allang vergeven. Ga maar doen wat goed is voor jezelf en voor de mensen om je heen, dan zul je zien, dat is genoeg’ zegt God die in het verborgene is en ziet.  

Lezingen:

Psalm 103:8-12 Liefdevol en genadig is de Heer

of zing uit het Liedboek psalm 103:3

Matteus 6:1-6, 16-21


[1] Be Real is een app die je op verschillende momenten van de dag vraagt om binnen 2 minuten foto’s te uploaden: van jezelf en van wat je ziet. Het idee is dat je meer ‘echts’ van jezelf laat zien: wees echt, be real.

De veertigdagenkalender met afbeeldingen van Margriet van Delft en teksten van ds Marloes Meijer is te koop in de kerk voor €10,-