Veel mensen zijn ernaar op zoek, hoe ze gezond en fit kunnen blijven. In de kerk is vaak negatief gesproken over het lichaam, als slechts een tijdelijk verblijf van de ziel. Maar Hildegard heeft juist aandacht voor het lichaam en geeft praktische raad: leefregels, voedingsadviezen en uitleg over het gebruik van geneeskrachtige kruiden. Zij was een initiatiefrijke vrouw: dokter, theoloog en componist van liederen. Zij leefde van 1098 tot 1179 in Bingen aan de Rijn en stichtte daar twee kloosters, waar zij werkte aan haar liederen en haar boeken. Zij zag visioenen en liet de uitleg hiervan opschrijven. De miniaturen uit de boeken zijn bewaard en tonen haar originele visie.

Hildegard

Tijdens de themadienst* op 11 oktober staan enkele visioenen centraal, waarbij de afbeeldingen in miniaturen worden geprojecteerd met de beamer. ‘De ziel en haar tent’ toont de levensreis van de mens en de innerlijke strijd die daarmee soms gepaard gaat. Het visioen ‘Het mystieke lichaam’ toont enkele vrouwengestalten, door wie goddelijke kracht in de wereld stroomt. Citaten, liederen en gebeden van Hildegard worden opgenomen in de liturgie evenals een inleiding op haar leven en werk.

De dienst wordt verzorgd door mw. ds C.A. Terlouw, predikant van de Protestantse Gemeente Boxtel.

Een ieder is van harte welkom!

Trudy Molenaar

*Bij themadiensten gebruiken we een wat kortere liturgie en kan de voorganger eventueel met behulp van beeld en geluid i.p.v. een preek een onderwerp aan de orde stellen dat gerelateerd is aan godsdienst.