Op 6 maart begint voor veel christenen de vastentijd. Een tijd om stil te staan bij wat écht belangrijk is in je leven. Sommige mensen doen dat door zich bepaalde dingen te ontzeggen. Mensen vasten van alcohol, nemen minder schermtijd of snoepen deze periode niet. Op die manier kun je bewuster leven. Sommigen geven het geld dat ze op deze manier besparen aan een goed doel. Met Pasen is het feest, dan kun je je vernieuwde leven beginnen. 

Bij de protestantse kerk Engelen (de Oude Lambertus) hangt in deze vastentijd een ‘gebedsbrievenbus’ aan het gebouw. In deze brievenbus mag iedereen gebeden doen. Dominee Marloes Meijer: “Bewuster leven kan ook heel confronterend zijn. Ineens komt er ruimte voor dingen waar je aan voorbij leefde. Mooie dingen, maar ook moeilijke. Als je bewust om je heen kijkt, zie je zoveel méér. Maak maar eens een wandeling in je eentje, zonder telefoon of muziek. Je bent je veel bewuster van je omgeving, dan wanneer je je laat afleiden. Het kan ook lastig zijn als je ontdekt waar je altijd aan voorbij leeft. Nare herinneringen, of dingen die je had willen doen, maar niet deed, om maar eens iets te noemen. Daarom hebben we de gebedsbrievenbus bedacht.”

De kerk wil mensen uitnodigen om mee te doen. Doe eens een dagje (of langer) aan bewustwording en ontdek wat het je oplevert. Als je tegen iets aanloopt waar je voor wilt bidden, schrijf je dat op een briefje en stop je het in de gebedsbrievenbus.

Elke zondagmorgen leegt de gemeente de brievenbus en wordt er gebeden voor wat er op de briefjes staat. Je mag je gebed dus anoniem inleveren. Ook mag je alleen een naam opschrijven van degene aan wie jij denkt, of je noemt een situatie waar je mee zit – dichtbij of ver weg, dat maakt niet uit. 

Als je op zondagochtend de klokken hoort luiden, dan weet je dat jouw gebed gebeden is.