Zondag 8 oktober heeft de Protestantse gemeente Engelen afscheid genomen van haar 41ste predikant ds. Roel Knijff. In een feestelijk gevulde en versierde kerk stond ds. Knijff in zijn overdenking stil bij de gelijkenis over de zelfgekozen ereplaatsen door gasten op een bruiloft. “Kies niet de ereplaats, want misschien is er iemand uitgenodigd voornamer dan u, en dan moet uw gastheer zeggen: “Sta uw plaats aan hem af””. Ook in onze kerk is er een gereserveerde plek voor de predikant hoewel bij aantreden direct was gevraagd, liever geen gebruik van de (te hoge) kansel (1642) te maken.

Ds. Knijff zegende ds. Wil van Egmond als consulent van de gemeente, in haar begeleiding op weg naar een nieuwe predikant. Ook zelf ontving ds. Knijff de zegen en werd herinnerd aan zijn gelofte van geheimhouding. Voorzitter Frederik de Bruijne sprak in voorbeden dank uit voor ds. Knijffs liefde voor de gemeente, zijn luisterend oor, inzet, geduld en humor. “Er was een goede sfeer waarin we samen veel hebben mogen doen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cantorij, trompettist Adri Hordijk en organist Chiel Spaans zongen en speelden prachtig. Vooral de in het Duits gezongen Ierse zegenbede “Möge die Strasse”, was een ontroerende verrassing voor de scheidende predikant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de dienst werd ds. Knijff op bijzonder humoristische wijze toegesproken door de abt van Berne, Denis Hendrickx, “Denkend aan Roel”, die zijn woorden paarde aan ludieke geschenken. Zo kreeg Roel een klokje, dat hem zou kunnen herinneren aan het juiste tijdstip van afspraak. Frederik stelde de retorische vraag of we in Engelen wel in de gaten hebben hoe bijzonder de samenwerking met de parochie is?

Ook ds. Henk Spoelstra van de werkgemeente van de classis, sprak lovende woorden voor de welhaast “omnipresent” lijkende collega, met wie het prettig verkeren was.

Kinderen presenteerden in een met foto’s van de kerk beplakte schoenendoos -à la de jaarlijkse Actie Schoenendoos- allerlei kleine herinneringen aan onze kerk: kaars, geschiedenisboek en een bijbel in het Zuid-Afrikaans, als herinnering aan een van de bijzondere diensten van Roel. Maar ook (een beetje voor Renate) een cd van in onze kerk opgenomen gitaarklanken van Enno Voorhorst, een stick met 9 jaar foto’s en een ‘glitterbal’ voor in de kerstboom: de miniatuurbal die in groot formaat de kerk gedurende vele kinderkerstvieringen in vuur en vlam heeft gezet! Een fotoboek met persoonlijke herinneringen van gemeenteleden aan Roel werd aangeboden door Lars Teulings en twee goede flessen wijn –plus invulstrookje om lid te worden– door Herman de Bokx namens de ‘Vrienden Oude Lambertus’.

 

 

 

 

 

 

 

En geheel in Roels stijl -niet altijd op tijd- nodigde Frederik iedereen vervolgens uit naar buiten te komen, waar Engelens kunstschilder Rob Jacobs juist de laatste hand legde aan een olieverfdoek van de kerk. Met verrassing en grote waardering werd het schilderij door gezin Knijff in ontvangst genomen en plaatste de kunstenaar zijn handtekening. Het zal een mooie plaats krijgen in hun nieuwe woonhuis in Breda.

De daarop volgende borrel en het buffet in en rond de kerk, onder bezielende leiding van Astrid van Diepen, maakte het feest compleet. Engelen heeft afscheid genomen van haar kleurrijke predikant!

Het ga je goed Roel, bedankt voor de adventskandelaar, vaya con dios en adieu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s met dank aan Wim Roelsma |Artishoot en Kees Wiechers