Zondag 1 oktober wordt een wel zeer bijzondere zondag!

ds. Peter van Helden

Van 10.30 – 11.30 zal predikant en ‘woordkunstenaar’ ds. Peter van Helden, voorgaan in een dienst die in het teken staat van kunst.

“Kerk en kunst hebben elkaar gevonden en vinden elkaar. Kerken zijn expositieruimte, concertzaal, theater, kerkcafé…

Woord en Beeld horen bij elkaar, al hebben bevindelijke protestanten enkele eeuwen het beeld en de beeldtaal tot een minimum weten te beperken. Kunst was voor kerkmensen een kwestie van ‘vreemdgaan’. En dat gold vice versa voor de kunstenaars.

Tegenwoordig voelt het als thuiskomen: de godsdienst, de kerk, komt thuis in de kunst. Voorbeelden: Rembrandt- en Chagallbijbel, de MatthäusPassion, de 150 Psalmen tijdens het laatste Festival Oude Muziek in Utrecht.

Voelt de kunst(enaar) zich ook thuis in de kerk? Past het vreemde van de kunst wel bij het thuisgevoel van een kerkdienst? We gaan ‘naar buiten’ om de frisse wind en zoeken ‘binnen’ weer op voor een nieuwe balans.

Peter van Helden

Vanaf 12.00 uur opent de kerk haar deuren voor bezoekers van de atelierroute Engelen en zullen er verschillende (amateur-)kunstwerken te bezichtigen zijn van een 5-tal professionele en amateurkunstenaars.
 

Martijn Soontiens

 

Riet Mangnus met ‘Engelbewaarder’

 

 

 

 

Wim Roelsma

Monique Haanskorf

Binnen, maar mogelijk ook buiten op het kerkplein, zullen bronzen beelden te zien zijn van Martijn Soontiens. Mensfiguren, “waarbij evenwicht, spanning en vitaliteit de hoofdrol spelen”.
Wim Roelsma, zal een klein aantal van zijn grote artistieke fotocollectie aan ons tonen. Foto’s van Wim kennen we o.a. uit de Tweeterp en deze website, want ook bij Muziek op Zondag in de Oude Lambertus (Protestantse Kerk), is hij een regelmatig en graag geziene gastfotograaf.
Beelden van diverse materialen worden getoond door Riet Mangnus: http://www.galeriet.com/ Riet kennen we al jaren vooral als schrijver van mooie interviews voor de Tweeterp.
Monique Haanskorf: www.moniquehaanskorf.blogspot.nl, zal voor deze route een geheel nieuw kunstwerk maken, passend in een van de kerkramen. Ze laat zich inspireren door een werk dat zij eerder in een ander materiaal vervaardigde.

Carina Harms

Vanuit de kerkelijke gemeente haakt Carina Harms aan, met een geboetseerd portret naar een bekend Engelenaar en ‘oude meester’, die voor zijn overlijden in 2015 een vertrouwd gezicht in de Oude Lambertus was.

 

Kortom, genoeg om te komen luisteren en kijken in deze eeuwenoude ambiance, waarin kunstwerken niet mooier tot hun recht kunnen komen.
Iedereen van harte welkom!
Bekijk ook de facebookpagina van de route: https://www.facebook.com/groups/AtelierrouteEngelen/