In oktober en november collecteert de diaconie voor de stichting Garima, ‘Waardigheid’, die zich in India inzet voor kinderen van HIV en Aidspatiënten. Op dit moment richt de stichting zich vooral op onderwijs aan de kinderen. In onderstaand verslag van Imre van Deutekom, betrokken bij de stichting via familie, leest u meer.

Ook onze bijdrage is van harte welkom! Wilt u helpen? Dat kan. Iedere zondag kunt u uw bijdrage in de collectezak doen, maar natuurlijk kunt u uw bijdrage ook storten op IBAN NL23 RABO 0121 9151 58 t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente Engelen, onder vermelding van Garima. Alvast hartelijk dank!

“In de herfst van 2008 ging mijn broer voor het eerst naar India voor een jaar vrijwilligerswerk. Niet alleen een heel ander continent, maar ook een reis terug in de tijd. In zijn berichten las ik over dorpjes waar drinkwater nog uit de put komt, er slechts nu en dan elektriciteit is en toegang tot medische zorg uren reizen.

Tijdens zijn vrijwilligerswerk hielp hij een organisatie die zich o.a. inzet voor HIV/Aids patiënten. In India worden zij vanwege stigma en discriminatie met de nek aangekeken. Ze helpen deze mensen zonder oordeel met medicatie en psychologische ondersteuning.

Na dat eerste jaar ging mijn broer nog vele malen terug en in 2014 kwam de directeur van de organisatie ook naar Nederland. Tijdens zijn werk kwam hij vaak kinderen tegen die hun ouders zijn verloren aan Aids. Vanwege het stigma en angst voor HIV worden zij zelfs door hun eigen familie gediscrimineerd. Mogen bijvoorbeeld niet eens hetzelfde bord en bestek gebruiken en worden aan hun lot overgelaten.

Daaruit kwam het plan voor een project om deze kinderen een nieuwe toekomst te bieden. Met niet alleen de nodige medicatie, maar ook voeding en onderwijs zodat ook deze kinderen zich kunnen ontwikkelen en volledig tot hun recht komen. Om dit financieel te ondersteunen richtte mijn broer samen met een vriendin en mijn moeder Stichting Garima op. Garima betekent waardigheid in Hindi. Het doel van de stichting is om er voor te zorgen dat deze kinderen niet alleen gezond blijven (wat dankzij HIV remmers goed mogelijk is), maar ook hun waardigheid terug te geven.

Dankzij de stichting heeft een hele groep kinderen nu regelmatig toegang tot HIV medicatie en onderwijs. Zoals bijvoorbeeld Bhagwat, die als één van de eerste kinderen werd opgevangen in 2014 toen hij 12 jaar oud was. In de afgelopen jaren heeft hij zich kunnen ontwikkelen en heeft zelfs al zijn eerste baan gevonden. Met de hulp van Stichting Garima heeft hij een nieuwe toekomst gekregen.”

Imre van Deutekom

Meer informatie over de stichting Garima vindt u op hun website: www.garima.nl