Afgelopen week deed ik mee aan de ‘MIND Blue Monday run’. Op de meest deprimerende dag van het jaar (16 januari) kwamen overal in het land wandelaars en hardlopers in actie om geld op te halen voor een geestelijk gezondere samenleving. Want wat zijn er veel mensen met psychische problemen! Dat veel mensen dat ook weten, of daar zelf onder lijden, bleek wel uit het aantal reacties dat ik kreeg op mijn vraag om sponsoring. Binnen een avond had ik mijn streefbedrag overschreden en op moment van schrijven loopt het nog altijd door. Fijn dat we met elkaar proberen om te helpen. En tegelijk: wat verdrietig dat het zo nodig is.

Tijdens een hardlooprondje ter voorbereiding op de loop, luisterde ik naar het boek ‘Socrates op sneakers’. In de eerste hoofdstukken gaat het over ons onvermogen om goede vragen te stellen. Liever vertellen we over onszelf. Of we stellen geen vragen omdat we misschien ook zélf geraakt worden door het antwoord.

In de auto luisterde ik naar radio 1. Daar ging het erover dat in ‘de media’ graag oneliners worden gebruikt en dat nadenken of je mening / oordeel uitstellen niet gewaardeerd wordt. Liever een roeptoeter met een ongefundeerde mening dan iemand die een weloverwogen twijfel deelt.

Ik vrees dat het met elkaar te maken heeft, allemaal. Het is ‘de tijdgeest’: snelle antwoorden, felle meningen en mede als gevolg daarvan weinig aandacht en tijd voor elkaar. Het doet mij denken aan dat bijbelverhaal over de toren van Babel: we bouwen torens vol meningen en oordelen, alsof we God zelf zijn, maar verstaan elkaar niet meer.

Nu is het natuurlijk wel zo dat ‘wij’ de tijdgeest maken. Als we het anders zouden willen is het aan ons om het anders te doen. Ik zou dus voor willen stellen dat we ons gaan oefenen in het stellen van vragen en het luisteren naar de antwoorden die we krijgen. Dat we onze oordelen uitstellen, soms ook geen mening hebben en tijd nemen om te twijfelen.

Ik weet zeker dat we een mooiere samenleving krijgen. Of er dan ook minder psychische problemen zullen zijn, durf ik niet zomaar te beweren. Maar er is dan in ieder geval ruimte om te luisteren naar wie ergens onder lijdt.

Nou, ik heb mijn goede voornemen bij deze gedeeld. Doe je mee? Dan wordt het voor meer mensen daadwerkelijk een ‘gelukkig’ nieuwjaar.

En oh ja, doneren kan nog tot eind januari via deze link: Ik doe mee met de MIND Blue Monday Run 2023 (doemeemetmind.nl)

ds Marloes Meijer