Tijdens een van de laatste gemeenteavonden kwam de actie schoenendoos ter sprake. Al vele jaren doet onze kerk aan deze actie mee. De filosofie achter de versierde doos is twee-ledig. Enerzijds maak je een arm kind blij met de doos, geef je het een prachtig versierde doos met inhoud cadeau. Anderzijds, net zo belangrijk, vult een kind hier een doos met schoolspullen en speelgoed waar hij/zij afstand van doet. Leren delen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Ik liet een voorbeeld zien van een schoenendoos en hoe het proces in zijn werk gaat. Er bleek nog altijd interesse, maar we zagen ook dat het aantal kinderen in onze kerk terug loopt. Of ben je nooit te oud om een doos te versieren?

Samen met de diaconie gingen we de uitdaging aan en organiseerden we een knutselavond voor jong en oud, speciaal voor de actie schoenendoos. Ik spaarde het hele jaar door schoenendozen, verzamelde knutselspullen en kocht veel schoolmateriaal zoals pennen, schriften, puntenslijpers etc..

Op 30 oktober kwamen we samen. Met de mensen die de regen doorstaan hadden zijn we gezellig aan de slag gegaan. Dozen inpakken, versieren, iedereen had zo zijn/haar kwaliteiten en kon zijn/haar creativiteit kwijt. En je leert elkaar weer wat beter kennen. Ik stond versteld van de creativiteit en het meedenken. Het leverde fraai versierde dozen op en een gevoel van saamhorigheid.

 

 

 

 

 

 

We kwamen tijd en handen tekort. Gedurende de week bleek dat er ook thuis nog mensen aan de slag geweest waren en kwam er een aantal extra dozen. Het eindresultaat mag er zijn, we kunnen dit jaar de stichting Actie4Kids (inmiddels stichting Gain, Global Aid Network)) blij maken met 20 dozen: meer zelfs dan in voorgaande jaren!

Ergens ter wereld is er een kind dat een doos krijgt, gemaakt en gevuld door een van ons: een mooi gegeven. Ik wil iedereen graag hartelijk danken voor zijn/haar bijdrage. Het gaat om betrokkenheid die wij hebben bij de kinderen die het moeilijk hebben. Dit jaar gaan de dozen naar Zambia, Sierra Leone, Togo, Servië, Roemenië, Oekraïne en vluchtelingenkampen op Lesbos. Op de site www.actie4kids.org is er meer te lezen over de actie. Wat mij betreft doen we als kerk volgend jaar weer mee. Dus u mag nu alvast uw schoenendozen bewaren, zo ook zeepjes en kleine (school-, speel en toilet-)spulletjes die leuk zijn voor kinderen elders ter wereld.

Astrid van Diepen