Afbeelding

Ook dit jaar deed op initiatief van de diaconie weer een flinke groep vrijwilligers mee aan de zwerfafvaldag. Op zaterdag 29 maart trokken we met z’n zestienen vanaf het Engelerhart het bedrijventerrein De Vutter in. Om zwerfafval te prikken. Er viel heel wat te rapen. Weggeworpen blikjes, flesjes, sigarettendoosjes en nog veel meer. Ook moesten we even denken aan het gezegde: “het geld ligt op straat, je hoeft alleen maar te bukken om het op te rapen”. Inderdaad, tussen de flesjes en blikjes trof een wel heel erg attente raapster een bankbiljet van 10 euro aan. Ook weggegooid? In elk geval nu opgeraapt om te voegen bij de financiële vergoeding van ca. 200 euro, die de gemeente ’s-Hertogenbosch aan onze diaconale groep afdraagt. De totale opbrengst gaat naar De Vuurhaard, een fraterhuis in Udenhout waar vluchtelingen worden opgevangen (www.devuurhaard.nl). Zo’n zwerfafvaldag betekent dus bewustwording naar twee kanten: verantwoord omgaan met wat de welvaartsmaatschappij je biedt en delen van je welvaart met degenen die niet hebben.

Frits Kool

Propere Jet in Engelen

Als een olievlek spreidt de actie zich uit over Engelen en Bokhoven: groepen met verschillende doelen, die samen in actie komen voor een schoner Engelen, samen met Propere Jet.

Gemeenschappelijk was de start op het Jenaplein van het Engelerhart: de vele groepen waren te gast in de kantine van FC Engelen. Als mascotte van de vuilprikactie, verscheen een vrolijke Propere Jet in levende lijve langs de lijnen! En nadat ze een aantal groepen op pad had geholpen, ontpopte ze zich tot bovendien tot een bijzondere doelvrouw voor de F-kanjers van FC Engelen…

Koffie vooraf en koffie na afloop, limonade en een pistoletje. In de warme voorjaarszon is meedoen aan de actie wel bijzonder aangenaam!

We noemen natuurlijk geen namen, maar ene Wil K. had nauwelijks tijd voor koffie; hij heeft al het plastic gescheiden en onderweg keurig bij de Hof van Engelen in de oranje container gestopt. Al met al een mooie actie, voor een gevulde kas in ons propere dorp. We zien nu al uit naar Propere Jet in de Lente van 2015.

Leo Sajet en Dirk Huisman