De Vuurhaard; kerkblad april 2014

Zoals u misschien heeft gehoord, heeft de diaconie dit jaar als goed doel voor de actie Proper Jetje gekozen voor De Vuurhaard, een fraterhuis in Udenhout waar op een kleinschalige en laagdrempelige manier vluchtelingen en illegale vreemdelingen die nergens anders terecht kunnen worden opgevangen.

Waarom De Vuurhaard?

De Vuurhaard is een huis waar gastvrijheid een belangrijke rol speelt. Vluchtelingen kunnen er een tijdelijke plek vinden. Om tot rust te komen. Om bij te komen van alle ellende, na een tijd lang letterlijk en figuurlijk in de kou van de straat te hebben doorgebracht.

Een paar jaar geleden kregen wij bij VluchtelingenWerk contact met De Vuurhaard. Mensen die vanuit de opvang te horen kregen dat ze geen verblijfsvergunning kregen, klopten bij ons aan, maar wij kunnen weinig voor deze mensen betekenen. Gelukkig hebben we wel contacten met diverse instellingen voor illegalenopvang, maar ook daar is het vaak zo dat er ruimte is voor één of twee personen, en dan voor heel korte termijn, of bijvoorbeeld alleen een bed, en geen opvang overdag.

Voor een deel van deze mensen (denk aan getraumatiseerde oorlogsslachtoffers, alleenstaande moeders met kinderen) is dat geen oplossing.

De Vuurhaard biedt opvang. Zonder vragen te stellen worden mensen gerustgesteld en krijgen een plek. De bedoeling is dat dat een tijdelijke plek is, maar de laatste jaren duurt de opvang steeds langer, omdat er geen alternatieven zijn …

De bewoners van De Vuurhaard hebben daar niet alleen een plek om te wonen, maar krijgen ook wat te doen. Heel belangrijk is de dagbesteding: er is aan De Vuurhaard een eetcafé gekoppeld, waar op donderdag voor maximaal 40 gasten wordt gekookt. De gasten betalen een klein bedrag en krijgen daarvoor een internationale maaltijd voorgeschoteld. De bewoners zorgen zelf voor de inkoop, de recepten en het koken en opdienen van de maaltijd. De gasten zitten verspreid tussen bewoners en fraters om de ontmoeting te stimuleren. Na de maaltijd is er altijd een gesprek. Over de geschiedenis van De Vuurhaard. Over de opvang. Over de problemen waar vluchtelingen tegenaan lopen. Verhalen en ervaringen van de bewoners. Want hun verhaal moet doorgaan!

U zult wel begrijpen dat De Vuurhaard steun nodig heeft. De bewoners hebben totaal geen inkomen en zijn geheel afhankelijk van De Vuurhaard. En dan gaat het niet alleen over kost en inwoning, maar ook over medische kosten, kleding, enz. enz…

Meer informatie over De Vuurhaard vindt u op de website (www.devuurhaard.nl). Op dit moment is de website wat verouderd (gebrek aan tijd en geld) maar de feitelijke informatie klopt wel.

Wilt u zelf een keer mee-eten bij De Vuurhaard? Dat kan. Op de website vindt u informatie (kopje eetcafé, tweede pagina). U kunt de eerste van de maand bellen om een plek te reserveren:013-51 11 206.

 

Peter Polling

Diaconie