Mooie zomer, vrome Limburgers

Ik heb een mooie zomervakantie gehad. Ja, ik wel. Niet iedereen is zo gelukkig dat hij/zij dat kan: ik ging met de trein naar Maastricht, liep eerst daar in Zuid-Limburg een paar dagen rond en verlegde toen mijn koers wat meer naar het noorden. Iedere avond bekeek ik het: waar ga ik morgen heen, waar zal ik morgen overnachten?

Na twee volle weken rondgezworven te hebben in Limburg stapte ik in Nijmegen op de trein naar huis.

Het is daar in het zuiden een mooi land. En als ik het nog eens overdenk neig ik er toe om te zeggen dat het een vroom land lijkt. Een vroom landschap, om het zo maar te zeggen. Op zo veel plaatsen vind je kapellen, kapelletjes, kruisbeelden, plaatsen waar men opgeroepen wordt tot inkeer of tot gebed.

De dorpen Eys, Nijswiller en Wahlwiller zijn piepkleine dorpjes ten oosten van Gulpen. Daar zag ik een kruisbeeld met een eenvoudig gebed:

Leve Heer

Bescherm de durper

Ees

Nyswiller Wahlwiller

Leve Heer, bescherm de durper, zó stond het er inderdaad.

In een ander mooi kapelletje las ik een vrij uitgebreid gebed, gericht aan Maria.

O Maria, Gij zijt gezegend onder de vrouwen,

(…)

MOEDER, verhoor onze gebeden!

MOEDER, genees onze zieken!

MOEDER, geef uitkomst!

MOEDER, zorg voor onze dierbare overledenen!

MOEDER, help de wereld!

MOEDER, verkrijg voor ons hetgeen wij in vertrouwen vragen!

In de noordelijke streken heb ik nog nooit iets gezien dat daar op lijkt.

Een protestantse, Noord-Nederlandse versie zou kunnen zijn:

O Heer, bescherm de dorpen Buurkerken, Kromwoude en Stegerloo!

Maar dat zie je nergens.

De protestanten in het noorden van Nederland zouden natuurlijk aan onze Vader in de hemel kunnen vragen om uitkomst, om genezing voor de zieken, om hulp voor de wereld in het algemeen zoals ze dat in Limburg vragen aan Maria. Misschien doen ze het ook maar niet zo in het openbaar.

Het lijkt er dus op dat de Limburgers vromer zijn. En ja, dat ze tot Maria bidden – als protestant kan ik het dáár niet mee eens zijn natuurlijk. Nu maakt de rooms-katholieke kerk zover ik weet, onderscheid tussen aanbidden en vereren: God alleen wordt aanbeden, Maria en de andere heiligen worden vereerd. Het zij zo…

Jan Geevers