Deze vraag werd gesteld tijdens het bezoek van een afvaardiging van de jeugd uit Engelen aan het Taalcafé bij Vluchtelingenwerk, terwijl we een stevig stuk cake naar binnen schoven…

Ik vind het fijn om te vasten in de veertigdagentijd. Het bevrijdt me. Er zijn jaren geweest dat ik 40 dagen niet snoepte, maar ook jaren dat ik geen alcohol dronk of geen tv keek. Ineens ontdek je dan hoezeer je gevangen zit in bepaalde gewoontes en automatismen. En dat probeer je dan te doorbre- ken. Vasten is niet iets om chagrijnig van te worden. Het helpt je juist om tot jezelf te komen. Om te ontdekken wat je nodig hebt en wat niet.

Elke zondag breken we de vasten. Dan mag je weer even snoepen, wat drinken en tv kijken, als je wilt. Omdat al die dingen best mógen, als ze je maar niet gaan beheersen. Als het maar geen gewoonte wordt, of een verslaving.

Vasten is even detoxen van allerlei overbodige zaken.
Naast het vasten, en ook wel dóór het vasten, kun je je bewust worden van de dingen die in jouw leven en in jouw wereld spelen. Dingen die jou gevangenhouden: hoge verwachtingen van jezelf, of juist het idee dat jij toch niks kunt, een overdreven bewustzijn van het leed in de wereld, of juist een totale onverschilligheid daarover. In de veertigdagentijd kun je de tijd nemen om je daar bewust van te worden en die dingen af te leggen, of dat in ieder geval te proberen.

Bijbelteksten kunnen je daarbij helpen. De landelijke PKN heeft een mooie vastenkalender ontwikkeld waarmee je elke week op een andere manier kunt vasten (zat bij tijdschrift Petrus). Kerk in Actie heeft een mooie app ontwikkeld met al- lerlei vastentips. Zo kun je door veertig dagen zo min mogelijk afval te produceren, de wereld een klein beetje beter maken. Of je doneert het geld dat je bespaart door niet te snoepen of niet te drinken aan een goed doel.

Vasten doe je niet alleen voor jezelf.

Soms lukt het vasten niet en houd je je niet aan je eigen voornemens. Dat is niet erg. Jezus was niet letterlijk 40 dagen in de woestijn, maar bleef daar tot hij de verleidingen kon weerstaan en klaar was voor de rest van zijn leven. Het volk liep ook niet op de kop af 40 jaar door de woestijn, maar tot zij klaar waren om bevrijd te leven.

Wij vasten tot we klaar zijn om Pasen te vieren. Want dat is het doel van de vastenperiode: bevrijd worden van wat je neerdrukt, en vol vreugde opstaan en Pasen vieren. Vaak duurt het járen, voordat we werkelijk zover zijn. En elk jaar is er weer een nieuwe veertigdagentijd om je op het spoor te zetten van bevrijding en opstanding.

Totdat het werkelijk Pasen is.

Ds. Marloes Meijer

page3image1675408